Alkima Athens

The must-see landmarks & museums of Athens

Αρχαίοι θεοί, μύθοι και σπουδαίοι άντρες της παγκόσμιας ιστορίας όπως ο Περικλής, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης… Ναι, οι ιστορίες τους είναι συνυφασμένες με την ιστορία της Αθήνας. Πάντως έχει διαφορά το να διαβάζεις για όλα αυτά από το να περιηγείσαι πραγματικά στον τόπο που όλα αυτά συνέβησαν κάποτε. Τι λες, θα τα ανακαλύψεις και εσύ τα αξιοθέατα και τα μουσεία της Αθήνας;

Η Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης


Εννοείται πως δε φεύγεις από την Αθήνα χωρίς να επισκεφθείς αυτό το μνημείο. Η Ακρόπολη, σκαρφαλωμένη πάνω στον Ιερό Βράχο για περισσότερα από 2.500 χρόνια, είναι το απόλυτο σύμβολο της Αθήνας. Εδώ θα δεις τον Παρθενώνα που είναι αφιερωμένος στη θεά Αθηνά και χτίστηκε ως επίκεντρο του μεγάλου σχεδίου ανοικοδόμησης της Αθήνας από τον Περικλή, τον 5ο αιώνα π.Χ., αλλά εξίσου θα θαυμάσεις την καλαισθησία των άλλων μνημείων του Βράχου, όπως το Ερέχθειο και ο ναός της Αθηνάς Νίκης.

Κάνε λοιπόν μια ξενάγηση και γνώρισε την ιστορία του μνημείου. Αμέσως μετά πήγαινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ακριβώς δίπλα. Δίκαια θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσεία της Αθήνας και του κόσμου, όχι μόνο επειδή εκεί θα δεις αντικείμενα που έχουν ανασκαφεί στην Ακρόπολη και έχουν ανακαλυφθεί κατά την κατασκευή του ίδιου του μουσείου, αλλά και επειδή ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα εκθέματα στο μουσείο συμπληρώνει απόλυτα την εμπειρία της Ακρόπολης. Η έκθεση του Παρθενώνα στον τελευταίο όροφο σου επιτρέπει μάλιστα να περπατήσεις γύρω από την ζωφόρο (με ακριβείς αναπαραστάσεις από τα τμήματα που λείπουν).

Γύρω από την Ακρόπολη


Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσεις ότι η Ακρόπολη είναι μόνο η αρχή της πολιτιστικής περιήγησής στην Αθήνα. Σχεδόν όπου κι αν στρίψετε στο κέντρο της πόλης, ένα άλλο μνημείο αποκαλύπτεται σε μια ατελείωτη αφήγηση από την αρχαιότητα – η Αρχαία Αγορά, το Ωδείο του Ηρώδη Αττικού, οι ναοί του Ολυμπίου Διός και του Ηφαίστου, η Ακαδημία του Πλάτωνα και το Λύκειο του Αριστοτέλη, το Παναθηναϊκό Στάδιο και τόσα άλλα πολιτιστικά αξιοθέατα. Πως θα τα γνωρίσεις; Μα απλά με μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας.

 

Όπου και αν βρίσκεσαι στην Αθήνα, θα υπάρχει κοντά ένα μουσείο να σου διηγηθεί και κάτι διαφορετικό για αυτή την πόλη ή για την Ελλάδα γενικότερα. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα σου αποκαλύψει σε όλο της το μεγαλείο την ελληνική ιστορία και θα σε κάνει να καταλάβεις γιατί θεωρείται το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ένα εξίσου ενδιαφέρον μέρος αν αναζητάς τα ίχνη της εξέλιξης της Αθήνας από το παρελθόν μέχρι σήμερα μέσα από την τέχνη.

Η περιήγησή σου στα μουσεία της Αθήνας συνεχίζεται με ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτές του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (και τα δύο στεγάζονται σε υπέροχα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας). Αν πάλι είσαι λάτρης της σύγχρονης τέχνης, τότε μη χάσεις το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Γουλανδρή Σύγχρονης Τέχνης με έργα από Πικάσο μέχρι Βαν Γκογκ. Και τα δύο είναι εξαιρετικά, ενώ δίκαια συναγωνίζονται αντίστοιχα μουσεία σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Και όμως, αν μιλάμε για μουσεία στην Αθήνα – πίστεψέ το – αυτή είναι μόνο η αρχή. Βυζαντινός πολιτισμός, παραδοσιακές φορεσιές, αρχαία νομίσματα, φυσική ιστορία, ναυτική παράδοση, εβραϊκή κληρονομιά και όργανα λαϊκής τέχνης, μέχρι αρχαία τεχνολογία και ψευδαισθήσεις -όλα αυτά μπορείς να τα γνωρίσεις στα μουσεία της Αθήνας.

Πηγή : https://www.discovergreece.com/